
Steak tartare i tartare to potrawy z pokrojonej w kostkę lub mielonej surowej wołowiny lub łososia, zmieszanych z różnymi składnikami i podawanych z bagietkami, bryoche lub frytami. We Włoszech carpaccio jest daniem z bardzo cienkiej surowej wołowiny w plasterkach, suszonej winegretką z oliwy z oliwek.
Catering na komunię w restauracji
Ruch zdrowej żywności znany jako surowy foodism promuje głównie wegańską dietę surowych owoców, warzyw i ziaren przygotowanych na różne sposoby, w tym soki, odwadnianie żywności, kiełkowanie i inne metody przygotowania, które nie ogrzewają żywności powyżej 118 °F (47,8°C). Przykładem surowego dania mięsnego jest ceviche, danie latynoamerykańskie z surowego mięsa, które jest „gotowane” z bardzo kwaśnego soku cytrynowego z cytryn i limonek wraz z innymi aromatami, takimi jak czosnek. Więcej o daniach dowiesz się na stronie
Restauracje zatrudniają wyszkolonych kucharzy, którzy przygotowują potrawy, oraz wyszkolonych pracowników kelnerów, którzy obsługują klientów. Nazwa restauracja pochodzi od Francuzów z XIX wieku, ponieważ nawiązuje do restytucyjnego charakteru bulionów, które niegdyś w nich serwowano. Jednak koncepcja ta została opracowana przed nazewnictwem tych zakładów, co wskazuje na to, że komercyjny przetwór spożywczy mógł istnieć w czasach Pompei, a miejska sprzedaż gotowych produktów spożywczych mogła mieć miejsce w Chinach za czasów dynastii Pieśni.
Za wczesną wersję restauracji można uznać również kawiarnie i kawiarnie z XVII wieku w Europie. W 2005 r. ludność Stanów Zjednoczonych wydała 496 miliardów dolarów na jedzenie poza domem. Wydatki na typ żywienia zbiorowego kształtowały się następująco: 40% w restauracjach pełnousługowych, 37,2% w restauracjach zbiorowego żywienia (fast foody), 6,6% w szkołach i uczelniach wyższych, 5,4% w barach i automatach, 4,7% w hotelach i motelach, 4,0% w obiektach rekreacyjnych i 2,2% w innych, w tym baza wojskowa.
Catering na komunię w domu
Opakowana żywność jest produkowana poza domem na sprzedaż. Może to być tak proste, jak przygotowywanie mięsa przez rzeźnika, lub tak złożone, jak nowoczesny międzynarodowy przemysł spożywczy. Techniki wczesnego przetwarzania żywności były ograniczone dostępnymi sposobami konserwowania, pakowania i transportu żywności. Było to głównie solenie, peklowanie, zsiadanie, suszenie, trawienie, fermentacja i wędzenie.
Produkcja żywności narodziła się podczas rewolucji przemysłowej w XIX wieku. Rozwój ten wykorzystywał nowe rynki masowe i nowe technologie, takie jak frezowanie, konserwacja, pakowanie i etykietowanie oraz transport. Dla większości zwykłych ludzi, którzy nie zatrudniali pomocy domowej, przyniosło to korzyści w postaci wcześniej przygotowanej, oszczędzającej czas żywności.
Na początku XXI wieku powstała dwuwarstwowa struktura, w której kilku międzynarodowych gigantów przetwórstwa spożywczego kontroluje szeroką gamę znanych marek żywności. Istnieje również wiele małych lokalnych lub krajowych przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego. Zaawansowane technologie zmieniły również sposób produkcji żywności.